Economie6 feb '17 12:54

Alcoholvrij bier zet opmars door

Auteur: Benjamin Harmsen

Op het terras wint onze gezondheid het steeds vaker van ons imago. De opmars van alcoholvrij bier zet door, blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor Nederlandse brouwers. In 2016 dronken we er 18 procent meer van dan een jaar eerder.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maatschappelijk gezien is het volgens Fedor Vogel, hoofdredacteur en uitgever van Bier! magazine, een mooie trend dat je tegenwoordig ook kunt kiezen voor een alcoholvrij bier, terwijl je tegelijkertijd toch lekker aan het bier zit: 'Het is maatschappelijk geaccepteerd; je lijdt geen imagoschade meer. Daarnaast zijn deze bieren beter geworden in kwaliteit en is de keuzemogelijkheid vergroot.'

Youp van 't Hek vertraagde opmars

In de oudejaarsconference van 1989 maakte Yoep van ’t Hek het drinken van alcoholvrij bier belachelijk. 'Van 't Hek heeft een grote invloed op ons land met wat hij zegt over bepaalde gebieden', meent Vogel. 'Als hij deze sketch op het gebied van alcoholvrij bier destijds niet had gedaan, was het mogelijk eerder succesvol geworden.'

Alcoholarm bier

Een paar jaar geleden waren Belgische bieren erg populair. Het gaat daar volgens Vogel nog steeds goed mee, net als met de Nederlandse bieren. 'Het gaat dan niet alleen over alcoholvrij bier, maar ook over alcoholarm bier. Deze trend is over komen waaien uit Amerika, waar ‘Session Ales’ gebrouwen worden. Dit zijn lekkere bieren, die qua smaak op de Belgische lijken. Alleen zit er heel weinig alcohol in: 2,4 tot 4,5 procent.'

Steeds meer microbrouwerijen in Nederland zijn volgens Vogel bezig met het brouwen van alcoholarme bieren. 'Maatschappelijk slaat het beter aan. Mensen willen graag een smaakvol speciaalbier drinken, met het liefst zo min mogelijk alcohol.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen