Economie8 feb '17 07:32

Niet Darth Vader, maar topman Disney speelt hoofdrol

Auteur: Jelle Maasbach

Mickey in de pretparken of Darth Vader in de Star Wars films. Mediagigant Walt Disney heeft heel wat smaakmakers, maar gister viel vooral topman Bob Iger op. De lieveling van beleggers blijft misschien langer hangen en dat redde de sfeer.

Foto: ANP
Foto: ANP

De omzet en winst van Disney liep vorig jaar achteruit. Vorig kwartaal daalden de inkomsten met 3 procent tot 14,8 miljard dollar. De nettowinst ging met 14 procent omlaag naar 2,5 miljard dollar. De omzet was daarmee lager dan analisten hadden voorspeld, terwijl de winst meeviel.

Niet Darth Vader of de figuren die je in de pretparken ziet lopen vielen op, maar de topman. Bob Iger stopt volgend jaar zomer, maar hintte op een langer verblijf. ‘Hoe wel ik zeker ben dat mijn opvolger goed gekozen zal worden, zal ik nadenken over een langer verblijf als mij dat gevraagd wordt en als dat in het belang van het bedrijf is.’ Dat deed beleggers goed. Het aandeel stond in de nabeurshandel eerst een stuk lager, maar maakte het meeste verlies goed. In de 12 jaar dat Iger op de Disney-troon zit is het aandeel meer dan verdrievoudigd.

Disney bestaat uit veel takken en vooral de filmtak viel met de cijfers op. Ze hadden een grote hit in handen met 'Rogue One: A Star Wars Story', maar de populariteit en de opbrengsten van die spin-off haalden het niet bij het succes van de echte Star Wars. De operationele winst van de filmdivisie zakte daardoor met bijna een vijfde, terwijl de omzet met 7 procent terugliep.

Het grootste deel van de omzet komt uit de tv-activiteiten. Daar liepen de resultaten in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar ook achteruit, onder meer doordat reclame-inkomsten afnamen. De rechten voor NBA-basketbal en NFL-football werden daarnaast duurder, terwijl er minder wedstrijden uit de populaire college football-competitie konden worden uitgezonden dan in dezelfde periode een jaar geleden.

De pretparken van het concern draaiden wel beter. In eigen land werden, onder meer door de orkaan Matthew, minder bezoekers getrokken, maar die gaven meer uit dan een jaar eerder. In het buitenland hielp onder meer het nieuwe park in Shanghai Disney vooruit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen