Economie9 feb '17 10:32

Beleggers van het Fortisdrama eisen meer geld

Auteur: Elke van Boxmeer

Een groep van ruim duizend beleggers stapt naar de rechter om een hogere schadevergoeding te eisen in de Fortiszaak.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na de ondergang van de bank in 2008 werd er vorig jaar nog een schikking afgesproken van 1,2 miljard euro met onder meer beleggersvereniging VEB. De deal gold als een van de grootste schikkingen met beleggers ooit. Maar de schadevergoeding is te laag, vindt een groep beleggers volgens Consumentenclaim, dat de beleggers vertegenwoordigt.

Tekenen bij het kruisje

'Beleggers hebben vaak 15 tot 20 euro per aandeel aan koersverlies geleden. Volgens de regeling die er nu ligt krijgen de meeste mensen maar iets van 75 cent per aandeel terug. Terecht nemen zij daar geen genoegen mee', zegt Stef Smit, directeur van Consumentenclaim. De organisatie is kritisch over de rol van de VEB. 'Wij vinden dat zij te snel getekend hebben. Je komt niet op voor beleggers als je tekent voor zo’n laag schadebedrag.'


Rekenmeesters uit Groningen

Consumentenclaim heeft experts van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen de regeling laten doorrekenen en stelt dat de schade vijf tot zes keer zo hoog is. De partijen die de schikking hebben getroffen hebben vorig jaar ook experts ingeschakeld en kwamen tot een veel lager bedrag.

Om te voorkomen dat de regeling van 2016 algemeen bindend wordt verklaard, stapt de groep naar het gerechtshof in Amsterdam. Op 24 maart vindt er een hoorzitting plaats over de compensatieregeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen