Economie3 mrt '17 08:46

‘Snapchat is bubble trouble’

Auteur: Jelle Maasbach

Terwijl de koers van Snap op de eerste handelsdag gigantisch omhoogschoot, was er ook forse kritiek. Een paar analisten deden niet mee aan de polonaise. Er waren afwaarderingen en zelfs een flinke waarschuwing over de waardering.

Twee zakenbanken kwamen al de eerste dag met een advies: verkoop je aandelen Snap. Snap ging voor 17 dollar naar de beurs en sloot dus ruim hoger op bijna 25 dollar. Het advies van Pivotal Research Group ligt daar heel ver onder: 10 dollar per aandeel. Volgens de analisten is het risico groot en is het fonds ruim overgewaardeerd.

Een analist schrijft dat er een ‘aanzienlijke verwatering van het aandeel’ zal plaatsvinden, omdat de top van het bedrijf grote pakketten aandelen krijgen als beloning en dat de koers zal drukken.

Het was niet het enige negatieve geluid. Tegen zakenzender CNBC zei de voorzitter van Alvine Capital, een adviesbureau voor grote beleggers, dat Snap geen goede investering is en dat de begeleidende banken bij zichzelf te rade moeten gaan. ‘Morgan Stanley en Goldman Sachs moeten zich doodschamen. Ik bedoel: een bedrijf dat aandelen zonder stemrecht verkoopt? Is dit niet het ultieme voorbeeld van bubble trouble? We zitten in een bubble, er is geen waardering en investeerders hebben veel risico.’

Snap won ondanks de kritiek flink, de beurskoers steeg de eerste handelsdag met 44 procent. Van de techbedrijven die de afgelopen jaren naar de beurs in New York gingen deed alleen Twitter (ongeveer 70 procent) het beter op de de eerste dag. Facebook daalde de jaren erna, maar maakte een comeback. Sinds de beursgang van Facebook is het aandeel bijna 260 procent gestegen.

Gerelateerde artikelen