Economie9 mrt '17 06:17Aangepast op 9 mrt '17 12:53

De huizenkoper wordt steeds ouder

Auteur: BNR Webredactie

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse huizenkoper is sinds 2010 spectaculair gestegen tot net onder de 40, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto: HH/Peter Hilz
Foto: HH/Peter Hilz

Na jaren van malaise werd in 2016 een recordaantal huizen verkocht. 'We zien dat dat vooral wat oudere mensen waren: iedereen boven de 35: die kochten veel vaker een huis. En in het geval van 65-plussers zelfs twee keer zo vaak als op het dieptepunt van de crisis', zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Hij wijst er wel op dat de 65-plussers maar een klein deel vormen van alle huizenkopers. In de meeste gemeenten lag de gemiddelde leeftijd in 2016 tussen de 38 en 43 jaar.

Crisis

Volgens Van Mulligen is er mogelijk sprake van 'een stukje inhaalvraag' van mensen die tijdens de crisis al hadden willen verhuizen en nu pas hun kans hebben gegrepen. Alleen bij de groep onder de 25 was een lichte daling te zien; volgens de econoom is dit niet verrassend omdat een toenemend aantal van mensen in deze leeftijdsgroep nog studeert. De categorie 25 tot 35 jaar is terug op het niveau van voor de crisis. 'We durven het weer aan', concludeert Van Mulligen.

Hans André de la Porte (Vereniging Eigen Huis) ziet dat kopen dankzij de lage rente aantrekkelijk is geworden voor kapitaalkrachtige en wat oudere kopers. 'Die hebben niet een volledige hypotheek nodig om een huis te kunnen kopen. Die kunnen wat hoger bieden en gaan dus over het maximum van een starter heen.'

Op Vlieland waren woningkopers vorig jaar het oudst: gemiddeld ruim 52 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen