Economie10 mrt '17 06:17Aangepast op 10 mrt '17 06:59

Miljoenenschade door vogelgriep

Auteur: Karlijn Meinders

De schade door de vogelgriep - wat betreft de levering van eieren aan supermarkten en de industrie - kost kleine pluimveehouders zo'n 130.000 euro per dag. Daar komt onder andere de schade door ruimingen nog bij. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Pluimveehouders. Verwacht wordt dat de schade nog veel meer zal toenemen.

Foto: HH/Hans Barten
Foto: HH/Hans Barten

Dit betreft vooral de kleine pluimveehouders, op boeren-niveau, waaronder veel familiebedrijven. Zij lopen enorm veel inkomsten mis doordat de afnemers de contracten hebben opengebroken vanwege de vogelgriep, die eind vorig jaar in Nederland opstak.

Doordat de pluimveehouders de kippen verplicht binnen moeten houden - en het dus niet meer om zogenaamde 'uitloopkippen' gaat - betalen de supermarkten nu aanzienlijk minder voor de eieren. Gemiddeld is dat 3 cent minder, en bij sommigen pluimveehouders zelfs bijna 4 cent. Dat zorgt dagelijks voor ongeveer 130.000 euro minder inkomsten, wat uitkomt op 4 miljoen euro minder inkomsten sinds 2 februari voor in totaal 190 bedrijven.

Extra kosten en concurrentie

De schade zal alleen maar hoger oplopen, want deze week werd bekend dat de ophokplicht voorlopig van kracht blijft. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Pluimveehouders: 'Er zijn minder inkomsten, maar evenveel uitgaven als voorheen. Boeren hebben extra investeringen moeten doen voor overdekte uitloop en de grond buiten moet ook betaald worden, voor die investering hebben ze nu geen dekking.'

Daarnaast speelt de concurrentie in het buitenland slim in op de ophokplicht in Nederland. 'Die zitten veelal in een land waar men er flexibeler mee omgaat', zegt De Haan. 'De pluimveedichtheid is er vaak minder en dan wordt de ophokplicht regionaal weer opgeheven. Die kunnen dan weer eieren met de juiste status leveren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen