Economie10 mrt '17 17:46

Alliander: 'Kritiek ACM is verspilling van tijd en energie'

Auteur: BNR Webredactie

Alliander-bestuurder Ingrid Thijssen vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) energie en tijd verspilt door te stellen te weinig toezicht te hebben op netbeheerders. De ACM wil meer financiële details kunnen inzien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de ACM verrichten de netbeheerder steeds meer commerciële activiteiten met mogelijk publiek geld en is het niet goed na te gaan hoeveel geld er in omgaat. De netbeheerders, onder andere Alliander, Enexis en Stedin, geven in hun jaarverslagen alleen de totale omzet en winsten. De ACM vraagt het Kabinet nu om meer mogelijkheden om de beheerders te controleren, zo schreef het AD gisteren.

'Waste of time and energy'

Thijssen van Alliander vindt het geen ACM-taak om te controleren hoeveel geld er in wat voor activiteiten omgaat. 'Ik heb eigenlijk geen zin om er op te reageren. Want het is een waste of time and energy', zegt Thijssen tegen BNR. 'Wij staan voor een van de grootste uitdagingen van de mensheid, de energie-transitie. En dan gaan we met elkaar tijd en energie verspillen aan 'nitty gritty'-gedoe. Ik was wel heel verbaasd over die uitingen. Dat een onafhankelijk toezichthouder in een dossier dat politiek zo gevoelig ligt, zó nadrukkelijk partij kiest. Dat is een toezichthouder onwaardig, voegt Thijssen er aan toe.

De bestuurder meent ook dat ACM meer dan voldoende mogelijkheden heeft om de boeken te controleren en dat als ze meer willen controleren ze 'van zeer harte welkom' zijn.

2,3 miljard winst

Het AD berekende dat de netbeheerders de afgelopen drie jaar bij elkaar 2,3 miljard euro winst maakten. De reserves van de beheerders bedragen zo'n 10 miljard euro. Volgens energiebedrijven gebruiken ze dat geld om nevenactiviteiten te financieren. Zoals het maken van laadpalen voor elektische auto's en energieopslag. Dan ligt oneerlijke concurrentie al snel op de loer, vindt de ACM.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen