Economie14 mrt '17 07:53

Samsung wordt geleid vanuit de bajes

Auteur: Jelle Maasbach

Wereldconcern Samsung wordt de laatste tijd niet meer alleen vanuit het hoofdkantoor aangestuurd, maar vanuit de gevangenis. De top van het bedrijf vergadert opvallend vaak in de bezoekersruimte van de Zuid-Koreaanse bajes.

Voorzitter Jay Y. Lee zit in afwachting van zijn proces in gevangenschap en krijgt volgens persbureau Reuters flink wat bezoek. Zo komen niet alleen veel advocaten langs, maar krijgt Y. Lee ook veel collega’s over de vloer, waardoor de omstreden voorzitter nog steeds een belangrijke rol kan spelen voor Samsung. Omkoping, verduistering en fraude zijn slechts enkele verdenkingen, maar ze weerhouden Samsung er niet van om de bestuurder te steunen.

Y. Lee zit afgesloten van andere gevangen en mag onbeperkt overleggen met zijn trits aan advocaten . Daarnaast heeft hij twaalf uur per maand voor andere bezoeken. Dat klinkt weinig, maar is toch drie keer meer dan waar witteboordencriminelen in de Verenigde Staten recht op hebben. Samsung blijft in een verklaring bij het bericht dat de beschuldigingen niet kloppen en dat zowel Jay Y. Lee als Samsung niemand heeft omgekocht. Er is volgens het concern ook geen plan B; er is nog geen vervanger voor de verdachte bestuurder op het oog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen