Economie20 mrt '17 07:54Aangepast op 20 mrt '17 10:03

Geld terug na boete op oversluiten of extra aflossen

Auteur: BNR Webredactie

Door nieuwe regels van de AFM kunnen enkele duizenden hypotheekhouders die hun hypotheek vorig jaar hebben overgesloten of extra hebben afgelost de boete die zij hiervoor betaalden terugkrijgen.

(ANP)

De toezichthouder heeft nieuwe regels opgesteld die met terugwerkende kracht gaan gelden. Dat betekent dat flink wat mensen een belletje van de bank kunnen verwachten met het bericht dat ze geld terugkrijgen.

Tienduizenden euro’s

Iedereen die na 14 juli 2016 zijn hypotheek heeft overgesloten of extra heeft afgelost en daarvoor een boete heeft betaald, komt in aanmerking voor een vergoeding. Hoeveel klanten er precies recht hebben op een vergoeding is niet bekend.

Totaal wisselden in 2016 bijna 50.000 klanten van hypotheek, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat zo'n 80 procent van de hypotheekaanvragen registreert. Gemiddeld betaalden zij ruim 10.000 euro boete.

Moreel appèl

Het aantal mensen dat vorig jaar gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om extra af te lossen, ligt veel hoger. Volgens de AFM gaat het om honderdduizenden klanten, van wie ongeveer tien procent een boete heeft moeten betalen. Deze vergoeding kwam uit op gemiddeld 5.000 euro.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de nieuwe regels van de AFM niet ver genoeg gaan. De belangenbehartiger voor huizenbezitters doet een moreel appèl op aanbieders om de AFM-leidraad over een periode van minimaal vijf jaar toe te passen. 'Vanaf 2011 zijn er heel veel hypotheken overgesloten. Toen is er namelijk een scherpe daling gekomen van de hypotheekrente. En veel mensen wilden daarvan profiteren. Dat zijn er bij elkaar zo'n 150.000, hebben we berekend. Daarvan vallen er zo'n 10.000 in de periode na 14 juli. Het grootste deel zit daar dus voor. En die zouden op basis van die richtlijn van de AFM niet in aanmerking komen voor compensatie', zegt Hans André de la Porte van VEH.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen