Economie22 mrt '17 08:39

'Mensen komen niet bij ons vanwege spaarrente'

Auteur: Marjan van den Berg

Klanten bij Triodos krijgen binnenkort helemaal geen rente meer op hun spaargeld. Toch is de bank is niet bang dat spaarders weglopen.

ANP
ANP

Triodos Bank verlaagt vanaf 3 april als eerste bank in Nederland de rente voor een normale internetspaarrekening naar 0 procent. Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, had al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent.

Ook bij andere banken gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen. 'Die pijn moeten we verdelen over alle betrokkenen bij de bank en daar moeten de spaarders dus ook aan geloven', zegt Triodos-directeur Matthijs Bierman op BNR.

'Wat gebeurt er met het geld?'

Bang dat Triodos-spaarders nu naar een andere bank overstappen, is Bierman niet. 'De reden waarom mensen bij ons komen is doorgaans niet de hoogte van de rente, maar is echt wat er gebeurt met het geld.' Want dat geld is nog steeds waardevol, legt hij uit. 'Wij financieren daar heel veel ondernemers mee. Wij selecteren die ondernemers die de wereld een duw in de positieve richting geven op cultureel, sociaal of ecologisch gebied. Dat is wat voor onze spaarders telt.' Daarnaast, zegt Bierman, zijn de verschillen in rentetarieven met andere banken 'buitengewoon klein'.

In andere landen in Europa zijn er al een paar banken met een negatieve spaarrente. Daar moeten consumenten betalen om geld op hun bankrekening te zetten. Voorziet Bierman dit ook voor zijn bank? 'Dat is echt koffiedik kijken', zegt hij. 'Dat is echt onvoorspelbaar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen