Economie23 mrt '17 09:31Aangepast op 23 mrt '17 10:03

Industriebedrijf Vanderlande in Japanse handen

Het Brabantse industriebedrijf Vanderlande Industries komt in Japanse handen. De huidige aandeelhouders, waarvan NPM Capital de grootste is, hebben overeenstemming bereikt over een overname door Toyota Industries voor omgerekend zo'n 1,2 miljard euro.

Dat maakte Toyota Industries vanochtend bekend. Het in Veghel gevestigde Vanderlande ontwerpt en produceert logistieke systemen die gebruikt worden in bijvoorbeeld distributiecentra en bagagehallen op luchthavens. Er werken wereldwijd zo'n 4500 mensen.

Lange-termijn denken en mensen voorop

Directeur Herman Molenaar van Vanderlande Industries zegt dat er heel wat bedrijven hebben aangeklopt, maar dat ze in Toyota de beste kandidaat hebben gevonden. 'Het past primair omdat Toyota net als Vanderlande primair klantgericht is. Een merk is dat voor kwaliteit staat. Dat mensen voorop stelt en op lange termijn denkt', vertelt Molenaar. Vanderlande Industrie wordt een zelfstandige divisie binnen Toyota Industries.

Extra werkgelegenheid

De overname en de financiële kracht van Toyota Industries moet ervoor zorgen dat Vanderlande Industries als divisie verder kan groeien. Molenaar verwacht dat er wereldwijd zo’n 500 extra werkplekken komen, waarvan een groot deel in Nederland. 'We hebben 4,5 duizend mensen in dienst. Dat zijn er 700 meer dan eind 2015. Om ons plan te realiseren hebben we er minimaal 500 extra nodig. Een groot gedeelte daarvan ook in Nederland, maar ook wereldwijd. Dat gaat ons alleen maar helpen.'

Overname volgend jaar rond

Toyota Industries verwacht de overname van het in 1949 opgerichte Vanderlande in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Het Japanse bedrijf is wereldwijd de grootste speler op het gebied van onder meer vorkheftrucks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen