'Rijk wil erfgenamen van overledenen opsporen'
Banken mogen niet langer spaargeld van overledenen zonder erfgenamen houden als niemand zich meldt. Dat wil demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.
Het AD berichtte vanochtend dat Plasterk het toejuicht dat de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en Regiobank, zich vrijwillig meldde bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat namens de overheid onbeheerde nalatenschappen beheert, waar geen erfgenamen van bekend zijn. Plasterk roept in het AD andere banken en verzekeraars op om hetzelfde te doen.
Een woordvoerder van Plasterk laat aan BNR weten dat het Rijksvastgoedbedrijf 'vooral de erfgenamen wil opsporen, in goed overleg met de banken en verzekeraars'.
Geen nabestaanden? Geld naar de bank
Volgens de woordvoerder zoeken banken momenteel nog niet actief naar naar nabestaanden van een rekeninghouder. Als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden mogen banken en verzekeraars het geld nu houden. Volgens de woordvoerder zouden meer erfgenamen moeten krijgen waar ze recht op hebben, zegt hij in het AD.
Nederlandse Vereniging van Banken onderzoekt zelf al slapende tegoeden
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) doet zelf onderzoek naar slapende tegoeden, schrijft persbureau ANP. 'Als iemand wil weten of de overledene nog ergens een onbekende bank- of spaarrekening heeft, doen we een rondje langs onze leden, dat zijn vrijwel alle banken in Nederland', zegt een woordvoerder van de NVB. Als ze een rekening vinden brengt de NVB de mogelijke erfgenaam en de bank met elkaar in contact. De NVB is volgens hem nog niet officieel op de hoogte gebracht van de plannen van Plasterk. 'Als dat komt, zullen we het met onze leden bespreken.' De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het verzoek er komt.
Verbond van Verzekeraars wil het anders
Het Verbond van Verzekeraars voelt meer voor een andere aanpak. Volgens hen zouden de problemen van financiële instellingen deels opgelost kunnen worden als de gemeentelijke basisadministratie te raadplegen is, schrijft persbureau ANP. 'Verzoeken daartoe zijn tot nu toe echter niet gehonoreerd', zegt het Verbond. De verzekeraars zien liever dat tegoeden worden uitgekeerd aan rechthebbenden en niet worden overgemaakt naar de staatskas om daar beheerd te worden.
De kans dat banken en verzekeraars in de toekomst ook toegang krijgen tot de gemeentelijke basisadministratie om zelf te gaan grasduinen, acht de woordvoerder klein. ‘Dat heeft te maken met de privacy', laat hij aan BNR weten. 'Maar meld ons de naam van de overledene en de verzekering, dan kan het Rijksvastgoed erfgenamen opzoeken in de gemeentelijke basisadministratie.’ Het Rijksvastgoedbedrijf heeft ambtenaren in dienst die erfgenamen opsporen.
20 jaar
Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt zonder dat iemand aanspraak maakt op de erfenis neemt gestaag toe: in 2015 ging het nog om 731 zaken, vorig jaar liep dat op tot 816 zaken. Het gaat vermoedelijk om tientallen miljoenen euro's.
Wanneer onduidelijk is of zich misschien niet toch iemand meldt, komt het geld terecht in een zogenoemde consignatiekas. Daar blijft het twintig jaar beschikbaar voor rechthebbenden. Vorig jaar kwamen 278 nalatenschappen via het Rijksvastgoedbedrijf in die kas terecht, ter waarde van ruim een half miljard euro.