Economie10 apr '17 18:10

'Shell-top kende corrupte status verkopers olievelden'

Auteur: Thijs Baas

Mensen uit de top van Shell wisten dat betalingen aan de Nigeriaanse regering voor een enorm olieveld terecht zouden komen bij een witwasser van geld. Ook waren er aanwijzingen dat het geld zou worden gebruikt voor het betalen van politieke steekpenningen. Dat meldt de BBC op basis van e-mails die de omroep inzag.

Foto: AFP
Foto: AFP

Shell betaalde samen met de Italiaanse oliemaatschappij ENI 1,3 miljard dollar aan Malabu Oli & Gas om het grootste olieveld van Nigeria in handen te krijgen. Het lijkt erop dat CEO Ben van Beurden op de hoogte was van het feit dat Malabu eigendom was van een witwasser, de Nigeriaanse oud-minister van Oliezaken Dan Etete. Het vermoeden bestaat dat een groot deel van dat geld terecht is gekomen bij corrupte politici, onder wie oud-president Goodluck Jonathan van Nigeria.

Voorwaardelijk veroordeeld

De hele transactie vond plaats in een periode dat Shell ook al voorwaardelijk werd veroordeeld voor een vergelijkbare zaak, die het bedrijf een boete van 30 miljoen dollar kostte. Dat kan nu tot nóg diepgravendere juridische acties leiden. De BBC kreeg e-mails in handen waarvan het meent dat ook Ben van Beurden en diens voorganger Peter Voser die moeten hebben gezien. Vorig jaar was er nog een inval in het hoofdkantoor van Shell, naar aanleiding waarvan Van Beurden met zijn toenmalige CFO over de kwestie om tafel ging.

Smeergeldzaken

Shell houdt het op 'pub talk', maar volgens de BBC waren topbestuurders van Shell wel degelijk op de hoogte van het feit dat het geld bij Dan Etete en andere Nigeriaanse politici terecht zou komen. Daarmee lijkt sprake van één van de grootste smeergeldzaken ooit, zegt economieredacteur Rob Jansen. 'De Nederlandse justitie heeft een inval gedaan in Den Haag en bij ENI in Milaan is destijds een inval gedaan. Kortom: dit kan nog een staartje krijgen.' Shell en ENI ontkennen overigens dat er iets aan de hand is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen