Economie11 apr '17 10:46Aangepast op 11 apr '17 11:17

'Bod Pon op Accell Group nog niet onderste uit de kan'

Auteur: Thijs Baas

Fietsenproducent Accell Group heeft een overnamebod ontvangen van handelsbedrijf Pon, meldt het beursgenoteerde moederbedrijf van merken als Sparta, Batavus en Koga. Maar meer dan een openingsbod lijkt het nog niet te zijn, zegt Stan Westerterp, analist bij JNVB Vermogensbeheer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat wel om bedrijven die elkaar al jaren door en door kennen, zegt Westerterp. Het bod lag daarom wel in de lijn der verwachtingen, al vindt Westerterp de timing saillant. 'Die valt samen met het vertrek van Accell-CEO René Takens. 'Misschien dat één en ander toch met elkaar te maken heeft en heeft Takens het samengaan altijd tegengehouden. En achten ze nu de tijd rijp om tot een samenwerking te komen.'

Vijfprocentspakketten

Pon-baas Janus Pon legt 23 procent extra op tafel en voor zover Westerterp heeft begrepen legt hij het bod volledig in cash op tafel. 'Dat is zeker een goed bod, maar vermoedelijk is dit nog niet het onderste uit de kan; er is nog meer te behalen, zeker als je kijkt naar de aandeelhoudersbasis van Accell, met een aantal andere bekende Nederlandse families, zoals Van Beuningen en Fentener van Vlissingen en enkele verzekeraars zoals ASR. Die vijfprocentspakketten zullen zeker niet over één nacht ijs gaan bij de verkoop van hun aandelen.'

Eerst maar even afwachten, daarom, hoe het management van Accell op het bod reageert, zegt Westerterp. Pon is voornamelijk bekend als belangrijke importeur en verkoper van auto's. Daarnaast bezit de onderneming, die ook actief is in onder meer de scheepvaart en de energievoorziening, een aantal bekende fietsmerken als Gazelle, Union en Cervélo. Door de overname zou volgens de onderneming het grootste fietsenbedrijf ter wereld ontstaan.

Verkennende gesprekken

Beide bedrijven voeren nog altijd verkennende gesprekken, waarvan de uitkomsten volgens Accell nog niet vaststaan. Het bestuur en de commissarissen van het fietsenbedrijf bestuderen het bod en houden daarbij naar eigen zeggen rekening met alle belanghebbenden bij het bedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen