Economie13 apr '17 10:17Aangepast op 13 apr '17 14:28

NVM: veel meer nieuwbouw graag

Auteur: BNR Webredactie

Door de enorme vraag naar koopwoningen is er veel meer woningaanbod nodig. Dat zegt makelaarsorganisatie NVM, die vanochtend nieuwe cijfers over de woningmarkt presenteerde.

ESRI
ESRI

Bij NVM-makelaars staan nu nog zo'n 79.000 woningen te koop, oftewel bijna een derde minder dan een jaar geleden. Vooral bij appartementen is het hard gegaan. Daarvan worden er bijna de helft minder aangeboden. Huizen die op de markt komen zijn ook steeds sneller weg. De gemiddelde looptijd is nu 77 dagen: 31 dagen minder dan vorig jaar. Wie een huis zoekt is ook steeds duurder uit. De prijs van de circa 38.700 woningen die in het eerste kwartaal bij de NVM van eigenaar verwisselden lag een kleine 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Intussen nemen de verkoopaantallen nog steeds toe, al trekt de markt niet meer zo hard aan als een tijdje terug. Werden er in de afgelopen kwartalen op jaarbasis steeds 15 tot 20 procent meer woningen verkocht, dat is nu teruggelopen naar een verkoopplus van ruim 10 procent. Dit laatste wordt vooral veroorzaakt door een verkoopdaling in regio’s die bekendstaan als oververhitte gebieden. In Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Amersfoort en Groningen werden simpelweg te weinig woningen te koop gezet, constateren de makelaars.

Nieuwbouw

'De komende kabinetsperiode moet er echt werk worden gemaakt van de opgave om jaarlijks 80.000 nieuwbouwwoningen te realiseren, met name in en rondom de steden', zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. In de afgelopen twaalf maanden zijn er circa 32.000 nieuwbouwwoningen in Nederland te koop gezet, vooral in de Randstad. 'Toch is de nieuwbouw bij lange na niet genoeg om aan de vraag naar woningen in Amsterdam en Utrecht te voldoen. Dit vertaalt zich in grote krapte op de markt en forse prijsstijgingen', aldus Jaarsma.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen