
Het Financieele Dagblad meldt dat met name institutionele beleggers uit Duitsland en private equity uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - aangevuld met kapitaal uit het Midden-Oosten en China - hun weg naar de Nederlandse hotelmarkt steeds makkelijker weten te vinden. En juist de hotelstop die Amsterdam recent aankondigde maakt de lokale hotelmarkt alleen maar aanlokkelijker door de ontstane schaarste, meldt Dirk Bakker, directeur hotels van vastgoedadviseur Colliers, in het FD.
Meest aantrekkelijke hotelinvestering
De lage rente, fors groeiende toeristenstromen en het stabiele politieke en economische klimaat maken Nederlandse hotels tot een interessante belegging voor een breed scala aan vastgoedbeleggers, zegt Bakker. Uit een recent onderzoek van Deloitte onder investeerders in hotelvastgoed kwam Amsterdam zelfs naar voren als de meeste aantrekkelijke Europese stad om in te investeren.
Pas de laatste tien jaar is de Nederlandse hotelmarkt volledig tot wasdom gekomen, zegt Bakker op BNR, met goede brands, goede operators en moderne, nieuwe hotels, die daardoor meer en meer in trek zijn bij investeerders. Zeker nu hotels in Engelse, Franse en Duitse steden door de hoge prijzen nauwelijks meer rendabel zijn om in te investeren, is Nederland een ideale uitwijkmogelijkheid.
Reisbewegingen
Toch wordt ook Nederland hier en daar behoorlijk duur, nu niet alleen Amsterdam, maar ook Rotterdam, Den Haag en Leiden zo in trek raken bij toeristen. Die kunnen dan ook niet uitsluitend in hotels worden ondergebracht, beaamt Bakker. 'Je moet je voorstellen dat we in een wereld leven waar de gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal reisbewegingen wereldwijd 5 procent is. De gemiddelde aanwas van hotelkamers kan dat lang niet bijhouden, met een jaarlijkse groei van 2 procent. Daar is airbnb heel handig ingesprongen.'