Economie24 apr '17 11:38Aangepast op 24 apr '17 13:02

Airbus en Boeing krijgen zware dobber aan Chinezen

Auteur: Frank Kromer

Airbus en Boeing kunnen hun borst natmaken, want de Chinezen komen eraan. En wel in de vorm van de C919, de eerste echte grote jet van Comac, oftewel Commercial Aircraft Corporation of China. Afgelopen zondag slaagde het vliegtuig voor de laatste test in Shanghai, zodat het vanaf volgende maand in het Chinese luchtruim te bewonderen is.

Foto: EPA
Foto: EPA

De C919 is te vergelijken met de Airbus A320 en de 737-800 van Boeing; de twee populairste vliegtuigen van dit moment. Het vliegtuig van Comac heeft zelfs straalmotoren die bijna identiek zijn aan die van Airbus. Toch hebben de Chinezen nog een lange weg te gaan voordat ze de strijd aan kunnen gaan met hun Amerikaanse en Europese concurrenten. Maar dat betekent niet dat er niks op het spel staat voor de bestaande vliegtuigbouwers.

Binnenlandse vluchten

China is op weg om in 2030 de grootste commerciële luchtvaartmarkt te hebben. De vliegtuigmaatschappijen kopen dan ook elk jaar honderden nieuwe vliegtuigen om aan de groei te voldoen. Volgens berekeningen van Boeing heeft het land 1 biljoen dollar aan nieuwe vliegtuigen nodig in de komende twintig jaar. Of we de C919 snel in het internationale luchtruim gaan zien, blijft zeer de vraag. Het vliegtuig is alleen nog besteld door Chinese maatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen