Economie24 apr '17 12:35Aangepast op 24 apr '17 16:31

VEB: 'Akzo, ga om tafel met PPG'

Auteur: BNR Webredactie

PPG verhoogt het bod op AkzoNobel. Het Amerikaanse verf-en chemieconcern is nu bereid 96,75 dollar per aandeel op tafel te leggen, wat in totaal neerkomt op bijna 27 miljard euro. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hoopt dat Akzo nu wél met PPG om tafel wil.

ANP
ANP

PPG bood eerder 90 euro per aandeel voor AkzoNobel, dat de avances van de Amerikanen tot dusver echter resoluut van de hand wees. Van de nu geboden 96,75 euro per aandeel, inclusief het nog door AkzoNobel te betalen slotdividend, zal 61,50 in contanten worden voldaan. Het bedrijf is al twee keer de deur gewezen door Akzo, maar nu komt het met een nieuw bod. AkzoNobel kondigde vorige week nog een strategie aan om de 'groei en waardecreatie te versnellen'.

Lees ook: 'PPG zal niet onder de indruk zijn van nieuwe strategie AkzoNobel'

In een openbaar gemaakte brief aan topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans dringt PPG opnieuw aan op overleg. Het bedrijf spreekt van 'een laatste uitnodiging', maar laat zich niet uit over eventuele vervolgstappen als de top van AkzoNobel daar niet op ingaat. PPG blijft erbij dat een samengaan met AkzoNobel het beste is voor alle belanghebbenden van beide bedrijven, inclusief het personeel, dat kan profiteren van de betere groeimogelijkheden die lonken dankzij schaalvergroting.

VEB

Paul Koster, directeur van de VEB, hoopt op korte termijn te horen dat Akzo op basis van deze gedetailleerde brief om tafel wil met PPG: 'Het bod zit qua cash component al bijna op het niveau van vóór de overnamepoging. Dat betekent in feite dat de aandeelhouders de aandelen van PPG als premie kunnen zien op hun aandeel van Akzo en daarnaast doet PPG het gewoon heel erg goed.'

Volgens Koster moet daarnaast niet alleen rekening gehouden worden met de aandeelhouders, maar ook met het personeel: 'Ze maken de onderneming met hun plannen om specialty chemicals te verkopen kleiner in een markt die aan het consolideren is. Dat maakt  dat er toch gekeken moet worden of AKZO niet beter af zou kunnen zijn wanneer men in ieder geval van elkaar weet wat mogelijk is en wat niet, maar dat kun je alleen maar weten op het moment dat je met elkaar spreekt.'

Lees ook: VEB: 'Speelkwartier AkzoNobel is voorbij'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen