
'Restaurants moeten zorgen dat ze baas zijn in eigen huis', zegt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. Hij vindt de tarieven van Thuisbezorgd.nl veel te hoog. Daarom adviseert hij restaurants de website zoveel mogelijk te omzeilen, bijvoorbeeld door klanten te verzoeken via de eigen website te bestellen. 'We hebben veel moeite met Thuisbezorgd.nl, omdat ze de prijs bepalen. Je mag als ondernemer niet onder de prijs van Thuisbezorgd je spullen verkopen', zegt Willemsen.
Willemsen denkt dat restaurants niet afhankelijk zijn van de bezorgservice: 'Wij proberen ondernemers er op te wijzen dat je afspraken kunt maken. Door de twaalf procent commissie en dat je niet minder mag vragen, wordt die macht veel te groot.' De prijsafspraken zijn in landen als Frankrijk en Duitsland verboden, volgens Willemsen.
'Onzin'
Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl, heeft 'nog nooit zulke grote onzin gehoord. Koninklijke Horeca Nederland probeert hier slechts te scoren.' Volgens Groen is zijn bedrijf de goedkoopste manier om te adverteren. De hoge percentages commissie wijt Groen aan de hoge kosten voor tv-reclames.
Volgens food-trendwatcher Ubel Zuiderveld voegt een hoog percentage restaurants begeleidende briefjes aan bestellingen met het verzoek voortaan via de website van het restaurant te bestellen. Groen maakt zich niet druk: 'We zien dit een keer per maand. We gaan niets doen, er is geen probleem. Het enige probleem is dat we elke drie maanden geconfronteerd worden met een e-mail van Koninklijke Horeca Nederland'.
Thuisbezorgd maakt nauwelijks winst in Nederland. Bovendien mág zo’n briefje helemaal niet volgens de Algemene Voorwaarden, zegt Thuisbezorgd.nl.