Economie25 apr '17 14:09Aangepast op 25 apr '17 17:51

'Voertaal bij Akzo is en blijft Nederlands'

Auteur: Koos Tervooren

AkzoNobel is nog niet klaar met het bestuderen van het verhoogde overnamebod dat het Amerikaanse PPG gisteren uitbracht. Het bedrijf wilde het onderwerp om die reden vandaag nog niet bespreken op de reguliere aandeelhoudersvergadering, meldde het bedrijf vooraf in een verklaring.

HH/Peter Hilz
HH/Peter Hilz

Tot nu toe overheerst bij AkzoNobel het positieve gevoel, zegt topman Ton Büchner, die zijn energie het liefst besteedt aan het uitvoeren van de eigen plannen. 'Wij hebben een plan dat niets anders is dan een strategie in drie fasen. De derde fase is begonnen, met het presenteren van het plan en dáár zit de energie en wat we willen doen om de waarde van AkzoNobel te verhogen en tegelijkertijd rekening te houden met alle stakeholders en belanghebbenden.' 

 

'Akzo is alle beloften nagekomen'

Büchner gaat er prat op dat het bedrijf 'de laatste vele jaren' alle beloften is nagekomen. En dat geldt ook voor de beloften die het bedrijf vorige week deed met betrekking tot de toekomstplannen, waarbij het bedrijf wordt gesplitst in een coatingdivisie en een chemietak. 'We speculeren niet over de toekomst. Ik heb ook vandaag weer met heel veel werknemers gesproken en geef ze de antwoorden die we kúnnen geven en vraag ze zich op de klanten willen concentreren en ervoor zorgen dat Akzo elke dag succesvoller is dan de dag ervoor.'

Lees ook: 'PGG zal niet onder de indruk zijn van nieuwe strategie'

'Zoals u zult begrijpen kost dit tijd. We zullen er daarom nog niet op ingaan', zo verklaarde president-commissaris Antony Burgmans bij aanvang van de bijeenkomst in Amsterdam. Het bedrijf wil ook niet ingaan op een verzoek van aandeelhouders om een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven om te stemmen over de positie van Burgmans.

Verzoek is 'onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk'

Een groep aandeelhouders onder leiding van Elliott Advisors drong eerder aan op een stemming over de positie van Burgmans, omdat hij onder meer weigert onderhandelingen aan te gaan met het Amerikaanse PPG Industries. Volgens de commissarissen is dat verzoek 'onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf'.

AkzoNobel wijst in een verklaring op de rechten van aandeelhouders volgens de Nederlandse wet. Een van deze rechten is dat aandeelhouders die ten minste 10 procent van de uitgegeven aandelen bezitten het verzoek kunnen indienen voor een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Het is vervolgens aan de commissarissen van het bedrijf om te bepalen of het verzoek billijk is en of sprake is van een redelijk belang.

Lees ook: 'Akzo-aandeelhouders willen Burgmans wippen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen