Economie27 apr '17 14:05Aangepast op 27 apr '17 16:52

ECB wijzigt rentebeleid niet

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de ECB vandaag na afloop van de zeswekelijkse beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent. Daardoor kunnen banken gratis geld lenen bij de ECB. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Lage rente tegen inflatie in eurozone

De lage rente is een middel van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone. In dat kader koopt de centrale bank ook maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan schuldpapier op bij financiële instellingen. Aan dat programma werd donderdag evenmin iets veranderd, wat betekent dat in ieder geval tot eind dit jaar voor 60 miljard euro per maand aan obligaties wordt opgekocht.

Lees ook: 'ECB verlengt steunprogramma'

In een toelichting op het besluit zei ECB-president Mario Draghi dat de centrale bank steeds minder risico's ziet voor de groei van de Europese economie. Volgens Draghi komen de kansen op tegen- en meevallers voor de Europese economie steeds meer in balans. De risico's zijn echter nog altijd groter dan de kans dat de groei sterker uitvalt dan nu wordt voorspeld, waarschuwde hij.

Het risico van structureel dalende prijzen, deflatie, is volgens Draghi de afgelopen maanden zo goed als verdampt. Maar de maatregelen die zijn genomen om de inflatie aan te jagen blijven onverminderd nodig, stelde hij.

Opkoop obligaties ook onveranderd

Aan de opkoop van obligaties door de ECB bij financiële instellingen werd evenmin iets veranderd, wat betekent dat in ieder geval tot eind dit jaar voor 60 miljard euro per maand aan obligaties wordt opgekocht. Draghi herhaalde ook de prognose dat de rente nog heel lang, heel laag blijft. De tarieven gaan in ieder geval niet omhoog zolang de opkoop van obligaties nog loopt.

Inflatie opgelopen tot 2 procent

De inflatie in de eurozone is de afgelopen maanden wel opgelopen richting het door de ECB nagestreefde peil van 2 procent. Volgens de bank is het een tijdelijk gevolg van het herstel van de olieprijs, en is er nog geen sprake van een structureel hoger peil van de inflatie. Het herstel van de Europese economie wordt nog altijd geremd door het uitblijven van belangrijke economische hervormingen, stelde Draghi. Hij riep politici daarom nogmaals op meer werk te maken van het versterken van hun economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen