Economie11 mei '17 06:44Aangepast op 11 mei '17 11:00

Snapchat stort in op Amerikaanse beurs

Auteur: Jelle Maasbach

Snap Inc, het moederbedrijf van Snapchat, kwam voor het eerst sinds de beursgang met kwartaalcijfers. Die waren erg slecht: tijdens de nabeurshandel werd een kwart van de beurswaarde weggevaagd.

Foto Jelle Maasbach
Foto Jelle Maasbach

Beleggers hadden zich erop verheugd: voor het eerst sinds de beursgang zou Snap de eerste kwartaalcijfers presenteren. Maar die waren veel slechter dan verwacht; zelfs met een filter waren ze niet meer te redden. Tijdens de nabeurshandel ging er voor 6 miljard dollar aan beurswaarde verloren.

Grootste zorg is de langzame groei. Er werden weliswaar 36 procent meer actieve leden verwelkomd (166 miljoen mensen nu in totaal), maar dat is wel stukken lager dan de kwartalen ervoor. Toen nam het aantal gebruikers nog met zo’n 50 tot 60 procent toe. De rek lijkt eruit en dat zorgt voor bezorgde aandeelhouders.

Minder omzet dan verwacht

Ook de financiën zagen er beroerd uit. De omzet steeg naar 150 miljoen dollar en dat was minder dan waarop was gerekend. Ook het verlies was veel forser dan gedacht: 2,2 miljard dollar kwam het bedrijf maar liefst tekort. Oorzaak daarvoor was voornamelijk dat Snap het personeel flink in de watten heeft gelegd met aandelenpakketten. Daarnaast stegen de marketingkosten explosief.

Topman Spiegel maakt zich nog weinig zorgen

Topman Evan Spiegel is op papier (nabeurs dan wel) een kwart armer geworden, maar die leek er totaal niet mee te zitten. Hij bleef positief en haalde opvallend genoeg uit naar de concurrentie. Veel mensen maken zich zorgen over het verdienmodel, want door het kopieergedrag van andere social media bedrijven wordt Snapchat automatisch minder interessant. Laatst was er bijvoorbeeld nog Facebook dat de boel flink na-aapt. Spiegel deelt die zorgen niet. 'Als je een creatief bedrijf wil zijn, dan moet je gewoon genieten van het feit dat mensen je product kopiëren als het geweldig is.'

Door die afstraffing nabeurs staat de koers weer rond de 17 dollar, waarvoor het naar de beurs ging. Beleggers zijn voorlopig dus weer even terug bij af.

Gerelateerde artikelen