Economie11 mei '17 08:07

Reders vragen om militaire bescherming

Auteur: Wesley Schouwenaars

Reders willen opnieuw militaire bescherming voor scheepskonvooien in de wateren bij Somalië. De laatste maanden steekt piraterij er weer de kop op en vandaag wordt daarover gepraat op de Somalië-conferentie in Londen.

Foto EPA
Foto EPA

Directeur Martin Dorsman van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders vertelt dat er sinds maart weer aanvallen zijn geweest op schepen die langs Somalië varen. 'Er zijn zelfs twee schepen gekaapt die gelukkig ook snel weer bevrijd konden worden. Maar het toont maar weer aan dat die piraten het weer aan het proberen zijn.'

Sinds november 2016 is de anti-piraterijmissie van de NAVO gestopt en vanuit de EU varen er maar twee marineschepen in het gebied. Dat is te weinig, stelt Dorsman. Het zou volgens hem mogelijk moeten zijn om private beveiliging in te huren. Dat is voor schepen die onder de Nederlandse vlag varen nog steeds niet toegestaan.

Schade voor BV Nederland

Uit een rapport van Oceans Beyond Piracy blijkt dat de totale schade door piraterij ongeveer 1,7 miljard Amerikaanse dollar was. 'Voor de Nederlandse koopvaardij betreft het ook schepen die er nu niet meer varen en dus lading missen. Het gaat om ook schepen die van vlag veranderd zijn, bijvoorbeeld naar de Engelse vlag, want dan mag je wel private beveiligers hebben. Dat is allemaal economische schade, ook voor de BV Nederland natuurlijk', zegt Dorsman.

Stabiele regering noodzakelijk

Op de conferentie in Londen wordt onder andere gesproken over hoe er weer een stabiele regering kan komen in het land. 'Op dit moment zijn het vooral zes stammen die in Somalië de dienst uitmaken’, vertelt Dorsman. 'Het is van belang dat er een stabiele regering komt met een goed functionerende kustwacht, zodat een centrale overheid terplekke kan ingrijpen en de piraten tegen kan houden om de zee op te gaan. Dat is het belangrijkste.' Ook moet er weer economische ontwikkeling worden gecreëerd. 'Maar dat is een zaak van een lange adem.'

Gerelateerde artikelen