Economie11 mei '17 21:09Aangepast op 12 mei '17 09:04

'Mogelijkheden renovatie Kuip onvoldoende onderzocht'

Auteur: BNR Webredactie

Na tien jaar is het eindelijk gelukt: de Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteravond groen licht gegeven voor ontwikkeling van Feyenoord City langs de Maasoever in Rotterdam-Zuid. Pijnpunt is wel dat onvoldoende is onderzocht of de huidige Kuip kon worden gerenoveerd, zegt Joan Smal, voorzitter van de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord.

Impressie van Feyenoord City. Op de voorgrond het nieuwe stadion langs de Maas, op de achtergrond De Kuip. Afbeelding: OMA.
Impressie van Feyenoord City. Op de voorgrond het nieuwe stadion langs de Maas, op de achtergrond De Kuip. Afbeelding: OMA.

Ook als vervolgens de conclusie was geweest dat dat niet de moeite waard was, had Smal dat kunnen aanvaarden. Nu blijft een ietwat bittere nasmaak. 'Wij zijn er nog altijd niet van overtuigd, maar ik vrees dat we dat stadium verlaten hebben. Dat is wel zonde.'

Het voorstel werd met 35 stemmen voor en 10 tegen aanvaard. Alleen de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en twee fractieleden van D66 en Leefbaar Rotterdam keerden zich tegen het principebesluit. De gemeente is bereid 135 miljoen euro op tafel te leggen als onderdeel van de bouw van een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen en de verdere gebiedsontwikkeling rond de Kuip. De komende anderhalf jaar worden plannen uitgewerkt voor de bouw van stadion, woningen, scholen, kantoren en winkel- en uitgaanscentra.

Plannen zitten veel beter in elkaar

Voor het hele gebied is het een hele belangrijke stap, zegt Joan Smal. 'Maar ik ga pas juichen als het eerste kampioenschap binnen is in het nieuwe stadion. We zitten er positief in hoor, maar we hebben in het verleden helaas voor die plannen moeten gaan liggen omdat ze niet deugden. Dit ziet er stukken beter uit, maar het is nog geen gelopen koers; je gaat nu pas echt beginnen en als de gemeente niet mee zou doen, krijg je het gewoon niet voor elkaar.'

Oud zeer

Ook de plooien met supporters en bestuur zijn nog niet helemaal gladgestreken, zegt Smal, maar het is al heel wat dat er onderling gesproken wordt. 'We beseffen dat we elkaar nodig hebben. De supporters hebben nog iets meer argwaan dan wij als aandeelhouders, maar dat heeft met de relatie tussen de betaald-voetbalorganisatie en de supporters te maken. Daar zit nog wat oud zeer en naar mijn idee zou dat ook een keer opgelost moeten worden.'

Pijnpunt is nog dat de supporters is toegezegd dat ze een commissaris zouden krijgen in de rvc van de organisatie, maar alle aangedragen kandidaten werden afgewezen. 'Die communicatie loopt nog niet goed, e moet wel constructief met elkaar praten.' Om het plan uit te voeren is ongeveer 1,5 miljard euro nodig, grotendeels te financieren door banken en investeerders. Eind 2018 moet duidelijk worden of er financieel draagvlak is voor de plannen. 'Er moet nog getekend en gerekend worden', meldt wethouder Adriaan Visser.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen