Economie14 mei '17 17:58

'Beschermingswal AkzoNobel kan niet zomaar'

Auteur: BNR Webredactie

AkzoNobel kan niet zomaar een beschermingswal optuigen tegen een vijandig bod van PPG Industries. Volgens de wet moet het bedrijf daarvoor eerst serieus gesproken hebben met zijn Amerikaanse belager. Dat zei Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), in tv-programma Buitenhof.

Foto ANP
Foto ANP

Het gesprek dat de topmannen van beide bedrijven vorig weekend hadden over een eventuele overname is volgens Koster niet voldoende om een muur op te trekken tegen vijandige biedingen. De VEB-voorman blijft erbij dat AkzoNobel het gesprek met PPG moet aangaan.

De VEB liet zich afgelopen week ook al kritisch uit over de beschermingsmaatregelen die AkzoNobel nog achter de hand heeft. Die zouden niet bijdragen aan een goed ondernemingsbestuur, mede omdat de stichting die ze in het leven kan roepen, bestuurd wordt door onder meer president-commissaris Antony Burgmans.

Afgelopen week wees de verfproducent een derde overnamevoorstel van de Amerikanen van de hand. PPG Industries reageerde teleurgesteld en zinspeelde op de mogelijkheid om zijn bod buiten bestuur en commissarissen voor te leggen aan de aandeelhouders van AkzoNobel. Een speciale stichting kan zo'n vijandige overnamepoging flink bemoeilijken.

Lees ook: 'Verbazend dat Burgmans gelooft dat Akzo beter zonder PPG kan'

Gerelateerde artikelen