
Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING. Voor het onderzoek lag de focus op de eigen export van de regio, de wederuitvoer (goederen die worden ingevoerd en het land in vrijwel onbewerkte staat weer verlaten) en het belang van exporterende sectoren voor de regionale economie. De provincie Utrecht scoorde op alle drie de factoren boven gemiddeld. Noord-Holland scoorde hoog door de omvang van de wederuitvoer. Over de precieze gevolgen is volgens Thijs Geijer, econoom bij het Economisch Bureau van ING, nog niet veel te zeggen. Doordat er nog een hoop onzekerheden zijn is het lastig om er cijfers op te plakken.
Ook positief
Voor Noord-Brabant en Overijssel is er ook een gevoeligheid voor de Brexit, maar voor deze provincies zou het vertrek van de Britten wel eens gunstig uit kunnen pakken. ‘Groot-Brittannië exporteert veel in de machinebouw en hightechindustrie. De belangrijkste concentraties van die sectoren bevinden zich in deze twee provincies.’ Voor de Britten zou het lastiger kunnen worden om te exporteren als ze niet meer in de vrije markt van de Europese Unie zitten. ‘Bedrijven in Noord-Brabant en Overijssel zouden daar wellicht wat marktaandeel kunnen winnen.’
De Randstad kan vooral profiteren van het aantrekken van bedrijven in de dienstensector die een kantoor in Europa willen hebben, maar veel Europese regio's trekken aan deze bedrijven. Het noorden van het land lijkt het minst gevoelig voor de Brexit, maar dat komt deels omdat ING gas buiten de analyse heeft gelaten.