Economie2 jun '17 08:18

Het kan: geld overhouden door minder te gaan werken

Auteur: BNR Webredactie

Voor veel stellen is het gunstiger als beide partners in deeltijd werken, dan wanneer alleen de minstverdienende in deeltijd werkt. Dat komt door ons belastingstelsel.

ANP
ANP

Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat samen met vrouwenkenniscentrum WOMEN Inc. een online rekentool lanceert. Daarmee kunnen mensen berekenen wat het netto scheelt om een dag meer of minder te gaan werken. De calculator werkt overigens ook voor singles.

De keuze die stellen maken voor de verdeling van werk en zorg is nu volgens WOMEN Inc. gebaseerd op aannames. Daarbij wordt er ten onrechte van uitgegaan dat de partner die het meest verdient zo veel mogelijk moet blijven werken. Meestal gaat dat ten koste van de uren van de vrouw.

Dat stellen er op vooruitgaan als beide partners gaan parttimen heeft te maken met de hogere algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting die de minstverdienende partner krijgt. Dit zie je niet direct in het salaris, maar pas bij de belastingaangifte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen