Economie6 jun '17 06:58

MKB ziet winst achterblijven bij omzet

Auteur: BNR Webredactie

MKB-bedrijven hebben het afgelopen jaar de omzet flink zien groeien, maar de winst groeide niet mee. Oorzaak zijn de stijgende personeelskosten.

Het MKB realiseerde een omzetgroei van 7,4 procent in 2016 ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van accountantsorganisatie SRA. De winstcijfers laten echter voor het derde jaar op rij een stagnerend effect zien.

Meer mensen in vaste dienst

Volgens Fou-Khan Tsang, bestuurder bij SRA, komt dat door de stijgende sociale lasten en pensioenkosten. 'En ook de kosten van mensen in vaste dienst zijn gestegen ten opzichte van voorgaan jaren'. Volgens Tsang is de twijfel over de wet-DBA reden geweest voor MKB-bedrijven om meer mensen in vaste dienst te nemen.

Een andere oorzaak is de toegenomen krapte door de arbeidsmarkt. 'Daardoor nemen de kosten voor het aannemen van mensen ook toe', zegt Tsang. Volgens hem deden het afgelopen jaar vooral de bouw, horeca en automotive sector het goed. 'Je kunt in ieder geval zeggen dat we blijven groeien. De motor staat weer aan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen