Economie8 jun '17 11:51

Minder mensen kopen meer online

Auteur: Thijs Baas

Voor het eerst sinds jaren hebben in het eerste kwartaal minder mensen online aankopen gedaan, blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor in opdracht van Thuiswinkel.org. Wel deden die 1 procent minder mensen per persoon meer inkopen: vier, tegenover 3,6 het jaar ervoor.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoewel het aantal online kopers daalt, is dus nog altijd sprake van een netto groei van de online markt, doordat het gemiddeld bestede bedrag per persoon ook steeg. , de online markt nog steeds groeit door een toename van het aantal aankopen per online koper en het gemiddeld bestede bedrag per aankoop, dat liefst 12 procent hoger lag dan een jaar eerder. 'Ondanks de lichte daling in aantal online kopers wordt verwacht dat de online bestedingen over heel 2017 de grens van 22 miljard euro ver zullen overschrijden', meldt Thuiswinkel.

Online bestedingen

In het eerste kwartaal gaven consumenten van 15 jaar en ouder 5,55 miljard euro uit bij webwinkels, verdeeld over ruim 44,4 miljoen aankopen. Vooral de online bestedingen in categorieën met een kleiner online aandeel, zoals Health & Beauty en Home & Garden, stegen significant in het eerste kwartaal, maar ook het volwassener segment Fashion laat weer een flinke groei zien.

Producten en diensten

Van de online consumentenbestedingen is ruim 2,8 miljard besteed aan producten en 2,7 miljard euro aan de online aankoop van diensten. Hiermee groeien de online bestedingen aan producten harder (plus 17 procent) dan de online bestedingen aan diensten (plus 6 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Online shoppen via smartphone liet wederom een forse groei zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen