Slechts 15 procent van de Nederlandse bedrijven betaalt consequent op tijd
Landen als Bulgarije, Polen en Letland houden er allemaal een betere betalingsmoraal op na dan Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van incassobureau Intrum Justitia. Als het om wanbetalen gaat, is Nederland een Europese middenmoter.
Er zou een wet of een regelgeving moeten komen voor betaaltermijnen, vindt Rob Haket, commercieel directeur van Intrum Justitia. De bestaande regels, zoals dat je bepaalde kosten in rekening mag brengen als er te laat betaald wordt, zouden niet voldoende zijn. 'Er moet meer duidelijkheid komen over wanneer je moet betalen. Is dat binnen 14 dagen? Of binnen 30 dagen?' Daarnaast is er volgens hem nog het probleem dat mensen denken dat ze bij een betalingstermijn van 14 dagen vanaf dag 15 kunnen betalen.
Voorbeeldfunctie overheid
Maar een wet of regelgeving zou niet voldoende zijn, vindt Haket. 'Bedrijven moeten er zelf ook mee aan de slag gaan, bijvoorbeeld door op dag 7 een herinnering te sturen.' De overheid is in Nederland nog steeds de grootste wanbetaler, blijkt ook uit het onderzoek. ‘De overheid betaalt zelfs negen dagen ‘slechter’ dan de gemiddelde MKB’er, dat kan echt niet. De overheid zou voorbeeldgedrag moeten vertonen.’ Volgens Haket is het probleem dat de overheid moeite heeft om de deeloverheden zo ver te krijgen dat ze sneller gaan betalen.
Lees ook: Betalingsmoraal loopt deukje op
Europa
Hoe het dan kan dat andere landen beter scoren? ‘In landen als Letland en Slowakije draait de economie waarschijnlijk net iets beter dan verwacht, dus die mensen betalen gewoon op tijd.’ De ‘traditionele landen’ als Italië, Portugal en Griekenland, waar vaak al een slecht beeld over bestaat, staat nog steeds onderaan.