Economie15 jun '17 09:03Aangepast op 15 jun '17 09:37

Nederland voorziet woestijnlanden in zandtekort

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het tekort aan bouwzand in de wereld biedt kansen voor Nederland. Vooral vanuit woestijnlanden als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is de vraag naar zand groot.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat terwijl je zou verwachten dat er daar genoeg zand beschikbaar moet zijn. Maar het woestijnzand dat daar ligt, is niet geschikt om te gebruiken voor bouw. En dat is waar Nederland om de hoek komt kijken. ‘Het zand is daar totaal niet plakkerig. Dat moet wel zo zijn om er fatsoenlijk mee te kunnen bouwen’, legt Johan Geeroms van kredietverzekeraar Euler Hermes uit.

'Zand is het nieuwe olie'

Een kuub zand uit de Nederlandse Veluwe kost tachtig euro. ‘Dat is fors. Er zijn heel wat Nederlandse bedrijven actief in deze sector. Het is een heel winstgevende sector’, weet Geeroms. ‘Het is een heel onderschatte grondstof. Na water is zand de meest gebruikte grondstof en daar denk je eigenlijk niet bij na’, vervolgt hij.

In emerging markets als China is zoveel zand nodig dat het zelfs geopolitieke spanningen met zich meebrengt. ‘China is de laatste jaren zeer militair aanwezig in de Zuid Chinese Zee. Daaromheen is dergelijk goede kwaliteit van zand, wat zij onmiddellijk kunnen gebruiken.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen