Economie15 jun '17 21:16Aangepast op 16 jun '17 10:15

Geld en schuldverlichting voor Athene

Auteur: BNR Webredactie

De Griekse regering kan op korte termijn 8,5 miljard euro uit het Europese noodfonds tegemoet zien om volgende maand schulden af te lossen. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) gisteren in Luxemburg overeengekomen.

HH/Peter Hilz
HH/Peter Hilz

De eurogroep keurde de nieuwe uitbetaling goed nadat de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, deelname van het IMF aan het Griekse steunprogramma had beloofd, onder voorwaarde van toekomstige schuldverlichting voor de Grieken. Het IMF meent dat de schuld onhoudbaar is.

De Grieken zijn nu blij, maar het is nog steeds niet helemaal opgelost, zegt Nikos Lanser, correspondent in Griekenland. 'Er komt nu geld, maar er is nog niet echt een oplossing voor de schuld. Dat wordt nu op de lange baan geschoven. We krijgen nu wel wat rust in de economie, maar er zij nog een heleboel vragen die open blijven en die nog onduidelijk zijn.'

Compromis tussen EU en IMF

Het akkoord is tot stand gekomen op basis van een compromis tussen de Europese Unie en het IMF, legt internationaal econoom Hein Roelfsema van de Universiteit Utrecht uit. 'Je moet je voorstellen dat het IMF zei dat ze alleen willen instappen in het pakket op het moment dat de EU op lange termijn toekomst gaat bieden, namelijk schuldverlichting. De EU heeft gezegd dat ze dat eigenlijk niet willen. Het compromis dat nu is gesloten, is dat de EU niet echt heeft gezegd dat ze wat aan de schuldverlichting gaan doen, maar ook niet dat ze het niet gaan doen. Het IMF heeft vervolgens gezegd dat ze niet zwart-wit op papier willen hebben hoe de EU dat dan gaat doen, zolang de EU maar toezegt dat ze er open voor staat om er iets aan te doen.' Een belangrijk detail is daarbij dat het IMF heeft gezegd dat ze pas daadwerkelijk het geld gaan overmaken als de EU wel laat zien hoe ze iets aan de schuldverlichting gaat doen.

'ECB koopt tijd'

Deelname van het IMF aan het lopende steunprogramma voor Griekenland is altijd een wens van Duitsland en Nederland geweest. Met de overeenkomst koopt de EU voor de Europese Centrale Bank (ECB) ook tijd om vooralsnog niets te doen aan de hulp voor Griekenland, zegt Roelfsema. 'De ECB moet meer zekerheid hebben voordat ze het Griekse schuldpapier kan opkopen.'

Lees ook: Deal of crisis voor Griekenland?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen