Economie16 jun '17 18:51Aangepast op 16 jun '17 20:21

Amazon koopt Whole Foods voor 14 miljard

Auteur: BNR Webredactie

Webwinkelgigant Amazon koopt het Amerikaanse supermarktconcern Whole Foods Market. Met de deal is 13,7 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit is voor de internetretailer.

Met Whole Foods begeeft Amazon zich duidelijk meer in de traditionele 'fysieke' winkelbranche. De supermarkt, die zich vooral richt op biologische voeding, heeft ruim 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Er werken verder circa 87.000 mensen en de keten is goed voor een jaaromzet van 16 miljard dollar.

Amazon telt om precies te zijn per aandeel 42 dollar in contanten neer. De partijen hopen het hele overnameproces in de tweede helft van dit jaar af te ronden.

Schok

De deal zorgde vrijdagmiddag voor een grote schok bij beleggers, omdat die Amazon en Whole Foods aanvankelijk helemaal niet als logische kandidaten voor een samensmelting hadden gezien. Whole Foods was onder druk van activistische aandeelhouder Jana Partners echter al enige tijd op zoek naar een koper.

Op de beurs in Amsterdam ging branchegenoot Ahold Delhaize zwaar onderuit. De koers dook na het nieuws zo'n 7 procent in het rood. Het moederbedrijf van Albert Heijn is ook in de Verenigde Staten actief en de opmars van Amazon betekent waarschijnlijk fikse concurrentie. Ook andere supermarktbedrijven in Europa en de VS werden door beleggers lager gezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen