Economie19 jun '17 11:55Aangepast op 19 jun '17 13:03

'Alle hens aan dek voor verduurzaming bouwsector'

Auteur: Judith Laanen

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen is een revolutie in de bouw nodig. Daarvoor pleit Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, bij BNR ZakenDoen.

Foto: HH/Ries van Wendel de Joode
Foto: HH/Ries van Wendel de Joode

De Taskforce is een nationaal innovatieprogramma voor de bouwsector, waarin de overheid samenwerkt met opdrachtgevers, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Wientjes legt uit: 'We hebben van de ministeries Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken opdracht gekregen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs onder te brengen in een uitvoerbare agenda.' Daarvoor moeten nu al meters gemaakt worden en in 2030 al belangrijke zaken zijn bereikt, zegt de voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Dat is volgens Wientjes 'dermate ambitieus' dat er nog 7 miljoen huizen van het gas moeten en 8,5 miljoen huizen moeten verduurzamen. 'Een ongelofelijke opgave', waar 'alle hens aan dek' nodig is, want de voortgang gaat langzaam:

 

Lees verder: Groene energie komt maar spaarzaam van de grond

'Pensioenfondsen laten investeren in verduurzaming'

Een goed voorbeeld van gebouwen die moeten verduurzamen zijn volgens Wientjes schoolgebouwen. 'Ze zijn zo lek als een mandje. Een kwart van de schoollokalen heeft een CO2-concentratie die het leren negatief beïnvloedt', zegt Wientjes. Dat is op te lossen door pensioenfondsen te betrekken bij het investeren in de verduurzaming en het plaatsen van nieuwe schoolgebouwen. 'Het is risicoloos, dat een school failliet gaat is zo'n kleine kans. Dan kun je een heel interessant financieringsproject krijgen.'

Bekijk deel 2 van het gesprek:

 

De bouw zelf gaat ook veranderen, zegt Wientjes: 'Het huis van de toekomst wordt een installatie. Verschuiving van metselaars en timmeraars naar installatiegerichte mensen wordt anders, daar zijn andere opleidingen voor nodig. Grote delen van de bouw zullen onder dak plaatsvinden, daarmee krijg je collectiviteitsstijging en kostendaling.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen