Economie28 jun '17 06:26

Bovenwereld zit in cannabishandel

Auteur: BNR Webredactie

Coffeeshops worden niet alleen door de onderwereld betaald, ook de bovenwereld trekt de portemonnee. Banken, Quote500-ondernemers, woningcorporaties en bekende bedrijven hebben vaak wietwinkels als onderpand voor leningen aan huisbazen. Dat blijkt uit onderzoek van het FD samen met onderzoeksplatform Investico.

Foto ANP
Foto ANP

Behalve Triodos hebben bijna alle grote banken cannabisshops in de boeken staan, ontdekte FD-journalist Vasco van der Boon. 'Ook gerenommeerde ondernemers zijn op grote schaal huisbaas van wietwinkels, of ze lenen geld aan de coffeeshop. Die constructie wordt ook door criminelen gebruikt', zegt Van der Boon.

'Banken zeggen altijd dat ze niet met softdrugs geassocieerd willen worden, en toch hebben twaalf banken coffeeshops in de boeken als onderpand voor hypotheekleningen', zegt Van der Boon. De vier grootste banken van Nederland, de Rabobank, ING, ABN Amro en de Volksbank, hebben bijvoorbeeld 171 coffeeshops in onderpand, goed voor 1,1 miljard aan hypotheekleningen. Volgens het Financieele Dagblad betekent dat dat een derde van de pandeigenaren van 570 wietwinkels de bankfinanciering betaalt met huurpenningen uit de verkoop van softdrugs.

Het FD en Investico onderzochten data uit het Kadaster en de Kamer van Koophandel. Aanleiding voor het onderzoek was het wetsvoorstel van D66 voor verdere regulering van de cannabismarkt, waarmee een meerderheid van de Tweede Kamer instemde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen