Economie28 jun '17 06:35

Jan Bennink: de man van 18 miljard

Auteur: Jelle Maasbach

Jan Bennink (ex-Numico en Douwe Egberts) heeft zijn zin gekregen. Samen met het activistische Third Point hebben ze ruim 18 miljard dollar dividend losgepeuterd bij Nestlé.

Image

Bennink is als adviseur aangetrokken door Third Point, dat zich inkocht bij de voedselgigant. Gelijk met het bekendmaken van het belang kwam de aandeelhouder met een wensenlijst. Nestlé moest meer doen en vooral meer gaan uitgeven.

De eerste slag hebben Bennink en Third Point gewonnen: de komende drie jaar betaalt de maker van onder meer KitKat 18,4 miljard dollar extra uit. Ook gaat het meer schulden maken, beter letten op de kosten en gaan de marges omhoog.

L'Oreal

Toch komt het bedrijf de aandeelhouder niet helemaal tegemoet, ze praten met geen woord over de verkoop van het belang in L’Oreal (ook een eis van Third Point.

Bennink werkte in het verleden voor Numico en Douwe Egberts. Vooral zijn vertrekpremies werden bekend (en bekritiseerd). Bij Numico verliet hij het bedrijf met bijna 90 miljoen euro, bij de koffiemaker met een kleine 8 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen