Huis zonder hypotheek rukt op
Steeds vaker schaffen huizenkopers een woning aan zonder hypotheek. In 2016 werd een derde van de appartementen hypotheekloos afgerekend. Ongeveer de helft van de 70-plussers liet vorig jaar de bank links liggen bij het kopen van een huis.
Bijna 43 procent van de hypotheekloze kopers heeft meerdere woningen, 38 procent stroomt door naar een volgende woning, meldt het FD op basis van cijfers die het kadaster vandaag publiceert. Onlangs bleek al dat deze groep hard groeit. In 2016 kochten particulieren voor 8,6 miljard euro aan woningen zonder een hypotheek af te sluiten, 16 procent van de totale hypotheekomzet. In 2011 was dat nog maar 4 miljard euro.
Bekijk hieronder de kaart van Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, waarop de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse huizenkoper per gemeente te zien is.
Ouderen en verhuurders
Veel hypotheekloze kopers zijn ouderen; zij hebben vaker een flinke overwaarde opgebouwd in een koopwoning en gebruiken deze overwaarde vervolgens om kleiner te gaan wonen in een goedkoper huis, of om een vakantiewoning te kopen, vertelt Paul de Vries van Het Kadaster. 'Je ziet dat de kuststrook erg populair is met hypotheekloos kopen.'
Daarnaast is er een andere groep hypotheekloze kopers die er vaak een kleine woningportefeuille op nahoudt in steden. 'Die verhuren dan aan studenten, maar ook voor Airbnb', zegt De Vries. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd een kwart van de huizen zonder hypotheek gekocht, in studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht zelfs rond de 30 procent.
Starters
Starters krijgen het door deze ontwikkeling steeds moeilijker op de koopwoningmarkt, signaleert De Vries, omdat hypotheekloze kopers een betere onderhandelingspositie hebben. Wie niet langs de bank hoeft om een hypotheek te regelen, kan sneller toeslaan, met vaak een iets hoger budget. Starters hebben vaak nog onvoldoende eigen vermogen kunnen opbouwen, laat staan dat ze een huis hebben dat ze met overwaarde kunnen verkopen. Daardoor staan ze zonder vrijgevige ouders of riante erfenis steeds vaker buitenspel in de grote steden.