Economie3 jul '17 13:35Aangepast op 3 jul '17 14:13

Mossel komt in vaarwater haring

Auteur: Kay Rutten

Het haringseizoen is pas net begonnen maar we zijn nu al weer toe aan het mosselseizoen. Die overlapping van de seizoenen is niet alleen verwarrend voor de consument maar ook handeltechnisch niet erg handig.

ANP
ANP

'Het haringseizoen startte vroeger al in de maand mei maar is vooruitgeschoven omdat de haring tegenwoordig pas later volledig volgroeid is', legt Marcel van Breda, eigenaar van Schmidt Zeevis, uit. 'Tegelijkertijd is het mosselseizoen naar voren gehaald. Normaal begint dat zodra de 'R' in de maand zit, maar nu ging het mosselseizoen al van start in juni.'

Yerseke

Dat heeft alles te maken met de manier waarop mosselen verwerkt worden. 'Het mosselzaad wordt vanaf de Wadden naar de Oosterschelde gebracht met schepen. Dat doen ze omdat de mossel een Zeeuws product is', zegt Van Breda. 'In Yerseke bij de Oosterschelde worden ze vervolgens schoongemaakt en verpakt. Daar staan een achttal fabrieken die erg veel geld hebben gekost en zij hebben er belang bij om het mosselseizoen op te rekken.'

'Het zou fijn zijn als we ons op één product kunnen focussen', stelt Van Breda. Maar hij ziet dat niet zo snel meer gebeuren. Volgens de Rotterdamse vishandelaar bepalen de supermarkten  wanneer de fabrieken in Yerseke gaan draaien, zij kunnen namelijk een grote afname van mosselen garanderen. 'Daarnaast kijken de fabrieken voortdurend bij elkaar over de schutting. Als één fabriek begint met het verwerken van de mosselen dan kan de rest natuurlijk niet achterblijven.'

Gerelateerde artikelen