Economie4 jul '17 16:28

'Administratiekosten welkome melkkoe voor bedrijven'

Auteur: Judith Laanen

De ACM mag dan wel onverwachte kosten bij concert- en festivalkaartjes in de ban hebben gedaan, dat wil niet zeggen dat het overal ineens feest is. Volgens de Consumentenbond zijn er nog talloze bedrijven die bij het afrekenen ineens kosten erbij gooien.

Foto ANP
Foto ANP

Vliegtickets en reisprijzen in het algemeen, huisjes, autohuur, rijklaarmaakkosten voor auto's, advocaten, notarissen en zelfs de politie die 9 euro administratiekosten rekent bij een boete: er zijn nog genoeg bedrijven die extra kosten achteraf rekenen, zegt de Consumentenbond. Per 1 oktober moeten prijzen transparanter, besloot de Autoriteit Consument en Markt. Dan moeten alle extra kosten bij de basisprijs inbegrepen zijn.

'Met een kale, uitgeklede prijs lijk je de goedkoopste'

Volgens de regels zou bij een aanbieding duidelijk moeten zijn wat de prijs is, maar volgens Joyce Donat van de Consumentenbond staan de extra kosten vaak pas onderaan de pagina in kleine lettertjes. 'Mensen zoeken naar de goedkoopste tickets. Als je een kale, uitgeklede prijs adverteert, lijk je de goedkoopste', zegt Donat.

'Te onoverzichtelijk'

'Administratiekosten zijn een welkome melkkoe voor talloze bedrijven. Het is vervelend, je weet niet wat je kwijt bent en waar je voor betaalt. Het is te onoverzichtelijk.'

 De ACM heeft al fikse boetes in de reisbranche uitgedeeld, maar het lijkt niet te helpen. 'Het gaat mondjesmaat beter', zegt Donat. 'Wie niet horen wil, moet maar voelen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen