Economie10 jul '17 07:05

Qatar: we hebben genoeg geld en goud

Auteur: Jelle Maasbach

De centrale bank van Qatar zegt dat het de boycot van de buurlanden financieel kan uitzingen. Er zijn nog vele miljarden en zelfs wat goudstaven die ze kunnen gebruiken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Abdullah Saud Al-Thani, de centrale bankier van het land, zegt tegen zakenzender CNBC dat de boycot onrechtvaardig is. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein hebben het land in de ban gedaan vanwege banden met terrorisme, maar dat is volgens de bankier onzin. ‘We zijn onschuldig.’ Hij zegt ook iedereen uit te nodigen om de boeken door te nemen.

Over de boeken openen gesproken: het land zegt genoeg middelen te hebben om de boycot door te komen, met ten minste 40 miljard dollar en wat goud in kas. Dat is nodig om de klappen op te vangen. De valuta is gigantisch volatiel, de aandelenmarkten zijn in elkaar geklapt en kredietbeoordelaars dreigen de rating te verlagen. Als dat gebeurt, moet Qatar meer geld betalen als het wil lenen.

Toch zijn ze in de olie- en gasstaat niet zenuwachtig. Mocht de situatie echt nijpend worden, dan hebben ze nog een potje van 300 miljard dollar dat ze kunnen aanbreken. Qatar heeft de olie- en gasinkomsten van de afgelopen jaren geïnvesteerd en dat geld kan bovenop de reserves van de centrale bank komen.

'Dit is de geloofwaardigheid van ons systeem, we hebben genoeg geld om eventuele schokken op te vangen’, zegt Saud Al-Thani. Er zou meer geld binnenkomen dan eruit gaat, de klappen kunnen opgevangen worden. Hoe lang de boycot gaat duren, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen