De wind staat Russisch voor Lagerwey
‘In het grootste land ter wereld staan maar een handvol windturbines’, zegt Huib Morelisse, directeur van windturbinefabrikant Lagerwey. Daar gaat het Nederlandse bedrijf uit Barneveld verandering in brengen.
Hoewel je bij Rusland misschien meteen denkt aan olie en gas, is de Russische ambitie op windmolengebied groot. Daarvoor schreef het twee tenders van in totaal 2000 megawatt aan turbines uit. Uit een pool van 25 bedrijven bleef Lagerwey samen met General Electric over. ‘Het is toch wel mooi dat een klein Nederlands bedrijf zo’n gigant uit Amerika kan verslaan.’
'Ekenning van onze technologie'
In het zuidelijke Volgodonsk, vlakbij de grens met Oekraïne, gaat Lagerwey een fabriek bouwen met een grotere capaciteit dan de huidige Lagerwey-fabrieken in Nederland. Er worden straks 60 turbines per jaar in Rusland gemaakt, tegen 50 in Nederland. Lagerwey werkt daarvoor samen met het Russische Otek, dat één van de twee tenders won. ‘Met 1000 te bouwen megawatt komt er flink wat productie bij kijken’, vertelt Morelisse. ‘Dit is een erkenning dat onze technologie wereldwijd toepasbaar is.’
Voor 2000 megawatt kunnen naar Nederlandse begrippen 500 windmolens gebouwd worden, zegt Morelisse. Dat is ongeveer tweederde van wat er in Nederland op het land staat. ‘Peanuts voor Rusland, maar toch een redelijke uitdaging als je ziet met welke snelheid ze moeten opschalen’, zegt Morelisse.
Modulair windmolens bouwen met een klimkraan
Volgens Morelisse wist Lagerwey de Russen te overtuigen door onder meer eenvoud: de toren die de molen draagt is gemakkelijk modulair op te bouwen uit stalen platen die bovendien simpel te vervoeren zijn. En het is duurzaam: staal kun je hergebruiken.
Daarbij heeft het bedrijf een unicum op het gebied van windmolens opbouwen. Nu heb je nog ongeveer 100 vrachtwagens nodig om de kraan op te bouwen, maar Lagerwey heeft een kraan erbij ontworpen die langs de toren die opgebouwd wordt omhoog klimt. Ook als een onderdeel vervangen moet worden is de klimkraan handig, zegt Morelisse: ‘Je zet ‘m er tegenaan en hij doet het zelf. We hebben nu een eerste turbine gebouwd waar de knopjes op de mast zitten waar dat ding naar boven gaat klimmen.’ In september en oktober moet de eerste turbine zo gebouwd worden.
Lagerwey heeft een licentieovereenkomst met de Russen afgesloten zodat ze betalen voor de technologie en deze na training door de Nederlanders op den duur zelf kunnen toepassen.