Economie12 jul '17 08:24

Amerikaan leent zich weer suf

Auteur: Jelle Maasbach

Het aantal Amerikanen dat geld leent op de creditcard is weer terug op het niveau van voor de Grote Recessie.

Het gaat beter met de Amerikaanse economie en dat betekent dat er weer meer wordt uitgegeven. Niet alleen geld van de spaarrekening, maar ook geld dat is geleend. Volgens gegevens van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, lenen inwoners van de Verenigde Staten voor meer dan 1000 miljard dollar.

De creditcard smelt bijna, het is de hoogste hoeveelheid schuld op plastic sinds de crisis van 2008. De totale schuld (naast creditcardschulden ook studie- en autoleningen) kwam op bijna 13.000 miljard dollar uit. Een behoorlijk bedrag, maar wel verdeeld over honderden miljoenen huishoudens.

Meer zorgen maken economen zich om een specifieke schuld: de studielening. Sommige Amerikanen hebben zoveel geleend dat de verwachting is dat ze het bedrag niet kunnen terugbetalen. Aan oud-president Obama werd zelfs de oproep gedaan om schulden kwijt te schelden, waar hij overigens geen gehoor aan gaf. De helft van de studenten denkt overigens dat hun schulden kwijtgescholden worden, vergelijkbaar met het plan dat sommige economen verzonnen voor de Griekse schulden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen