Moneyball-wereld levert bakken met geld op
Brad Pitt had het goed gezien in de film Moneyball: met sportdata valt niet alleen succes, maar ook veel geld te verdienen. Volgens de analisten van Goldman Sachs is de winst met al die gegevens enorm.
In 2011 kwam de film Moneyball uit, naar het succesvolle boek. Daarin kwam naar voren dat een team samengesteld kan worden op basis van data-analyse. Dat blijkt in de praktijk te werken en wekt daarom de interesse van zakenbankiers. Bij Goldman Sachs keken ze naar de markt van sportdata. Wat blijkt: er gaan enorme bedragen in om.
Uit het rapport blijkt dat er, van voetbal tot aan basketbal, een enorme winst te behalen valt met het bekijken van al die statistieken. 'Het huwelijk tussen wetenschap en sport wordt alleen maar sterker', zegt een analist van Goldman. In de branche is het een sport geworden om de concurrentie af te troeven op het gebied van het verzamelen en analyseren van de feiten. ‘Dat, gekoppeld aan nieuwe technologieën en geavanceerde computergroei, brengt de evolutie van sporten van het analoge naar het digitale tijdperk.'
Dan naar het geld. De hele markt (denk aan de topcompetities zoals de NBA en de NFL, maar ook de combinatie van de 20 grootste Europese voetbalclubs) is zo’n 200 miljard dollar groot. Dat is ongeveer gelijk aan het BBP van Portugal. De verwachting is dat de waarde hiervan alleen maar blijft groeien.
Los van het duiden van gegevens uit de Excelsheet, denkt Goldman dat er ook steeds meer geld verdiend kan worden aan de techniek op het veld. Steeds meer sporters gebruiken GPS-trackers of biometrische sensoren. Uitrusting waar niet alleen aan verdiend kan worden, maar die ook weer geanalyseerd wordt.