Economie26 jul '17 07:03

Trump heeft Yellen toch nog niet afgeschreven

Auteur: Jelle Maasbach

Janet Yellen, baas van de Federal Reserve, maakt toch nog kans op contractverlenging, blijkt uit uitlatingen van president Donald Trump.

ANP/AFP
ANP/AFP

Twee weken geleden nog leek Yellen aan het einde van haar termijn (februari volgend jaar) te moeten vertrekken, maar de deur wordt ineens op een kier gezet. Trump noemt in een interview met The Wall Street Journal Yellen, zijn economisch adviseur Gary Cohn en twee of drie anderen als kandidaten voor de functie van president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Ook zegt hij dat hij ‘veel respect’ voor de huidige centrale bankier heeft.

De lieve woorden zijn opmerkelijk, maar het zou dus zomaar kunnen dat Yellen voor een tweede termijn van vier jaar als hoogste baas van de Fed gaat. De twee liggen elkaar totaal niet. Tijdens zijn campagne zei Trump dat ‘die Janet Yellen’ politiek werk deed, in opdracht van toenmalig president Obama. Yellen op haar beurt noemde de economische plannen van de president niet realistisch.

Cohn lijkt volgens deskundigen de beste papieren te hebben. De economische vraagbaak van de Commander in Chief werkte 26 jaar bij Goldman Sachs en vertrok met ruim 120 miljoen dollar aan vertrekpremie vanwege zijn ‘sterke leiderschap’. Uit het interview blijkt dat Cohn zelf niet weet dat hij in de race is om de baas van de Fed te worden. ‘Maar dat is hij wel’, aldus Trump.

Gerelateerde artikelen