'Geef stille bewindvoerder de ruimte in zorg'
Zorginstellingen die op omvallen staan, moeten vóór hun faillissement een stille bewindvoerder aan kunnen stellen. Die kan er dan voor zorgen dat de zorginstelling een snelle doorstart maakt. Dat bepleit curator Wouter Jongepier vandaag in het FD. Hij krijgt veel bijval van collega's en hoogleraren.
De afgelopen jaren is al veel geëxperimenteerd met zogenaamde ‘stille bewindvoerders’ die in het geheim doorstarten voorbereidden voor grote ondernemingen met financiële problemen. Maar het Europese Hof van Justitie oordeelde laatst dat de werknemers niet voldoende beschermd zijn bij deze constructie. De stille doorstart zou op deze manier een ‘doortrapte manier’ zijn om goedkoop van personeel af te komen.
Jongepier, curator van het kantoor Dentons Boekel, betoogt dat juist veel maatschappelijke onrust voorkomen kan worden door een stille doorstart: 'Een faillissement leidt tot grote onrust onder personeel, patiënten en leveranciers. Een instelling implodeert op het moment dat dit in de publiciteit komt.' Door de doorstart in het geheim te regelen en alleen de direct betrokkenen in te lichten over het faillissement, kan de curator volgens Jongepier in alle rust ervoor zorgen dat patiënten worden overgenomen en personeel eventueel ergens anders aan het werk kan.