Economie31 jul '17 15:51Aangepast op 31 jul '17 17:16

Geen overnamegolf amateurbrouwerijen op komst

Auteur: Jolijn Mes

Heineken heeft vandaag bekend gemaakt dat het niet van plan is om een golf aan microbrouwerijen over te nemen. Dat maakte de topman van Heineken, Jean-François van Boxmeer, vandaag bekend in een toelichting op de halfjaarcijfers.

HH/Niels Wenstedt
HH/Niels Wenstedt

In de VS lijfde Heineken eerder al craft-biermaker Lagunitas in en in Nederland geeft Heineken 'amateurbrouwers' de kans om via dochtermerk Brand nieuwe smaken in de markt te zetten. Brand timmert inmiddels aan de weg met een veelvoud aan smaken.

Dit succes is dus geen voorbode voor een overnamewoede van kleine amateurbrouwerijen. Van Boxmeer sprak zijn bewondering uit voor de creativiteit en vindingrijkheid van de ambachtelijke brouwers, maar benadrukte dat een overnamegolf in dit segment er niet in zit.

Lees ook: Heineken-bier vloeit overal rijkelijk

Goed nieuws

Volgens Marco Lauret, initiatiefnemer achter speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret en voorzitter van Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON), is dat erg goed nieuws voor de consument: 'Je ziet in het verleden vaak dat als kleine brouwerijen worden overgenomen, het assortiment beperkt wordt. Dus ik denk dat de consument de grote winnaar is.'

Maar Lauret denkt ook dat de ambachtelijke brouwerijen op den duur best een bedreiging kunnen gaan vormen voor de grote brouwers, zoals Heineken: 'De bijzondere bieren gaan heel erg goed. Standaard pils verliest terrein ten opzichte van andere biersoorten, dus dat kan op termijn best heel lastig zijn voor bedrijven die vooral van één biersoort, en dat is meestal pils, afhankelijk zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen