De Haagsche Zomer3 aug '17 20:58Aangepast op 4 aug '17 10:34

Tuinbouw in de knel door raffinaderijbrand Pernis

Auteur: Kay Rutten

De brand bij de Shell-raffinaderij in Pernis heeft een onverwacht gevolg: de tuinbouw in het Westland zit met een acuut CO2-tekort.

ANP
ANP

De CO2 die de Shell-fabriek in Pernis produceert wordt via een pijplijn namelijk geleverd aan honderden tuinders. Die moeten nu, midden in de zomer, hun aardgasinstallaties aangooien om CO2 te produceren, zodat hun planten genoeg groeien.

Oproep aan minister Kamp

'De CO2 is nodig voor gezonde producten, de tuinbouw is dus afhankelijk van de Shell-fabriek in Pernis', zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling die op bezoek is bij tuinbouwbedrijf Opti-flor in Monster. 'Het is heel lastig om hier iets aan te doen maar ik roep minister Kamp op om hier toch eens goed naar te kijken. Want als de raffinaderij dicht blijft dan heeft de Nederlandse tuinbouw wel een probleem.'

Een snelle oplossing is er dus niet. Op termijn zou het opslaan van CO2 in oude gasvelden een oplossing kunnen zijn om de tuinders leveringszekerheid te garanderen. Maar dat ligt erg gevoel omdat volgens tegenstanders het opslaan van CO2 risico's met zich meebrengt.

Gerelateerde artikelen