Economie8 aug '17 13:36Aangepast op 8 aug '17 14:15

Duitsland wil duidelijkheid over aanpak eiercrisis

Auteur: Thijs Baas

Duitsland wil snelle informatie en volledige transparantie van Nederland en België over de aanpak van de eiercrisis. Daarvoor stuurt minister van Landbouw Christian Schmidt onderzoekers naar beide landen.

Dat meldde Schmidt gisteren tijdens een telefoongesprek met zijn Belgische en Nederlandse ambtgenoten, bevestigde hij in gesprek met radiozender Antenne Bayern. 'Duitse ambtenaren zullen naar Utrecht en België trekken om zich ter plekke een beeld van de situatie te vormen. Zo moeten we sneller kunnen inspelen op de situatie.' Schmidt wijst tevens op het grote belang van de uitwisseling van gegevens tussen de landen. 'Bij internationale handel zijn we aangewezen op deze gegevens.'

Vast aanspreekpunt

Een woordvoerster van de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme spreekt van een 'erg constructief gesprek' met Schmidt. Er is onder meer afgesproken dat bij het voedselagentschap FAVV een vast aanspreekpunt komt voor de Duitsers, met directe ingang. Afgelopen weekend liet Schmidt nog weten teleurgesteld te zijn in de manier waarop Nederland en België de crisis hebben aangepakt, onder meer door de fipronil-verontreiniging te lang onder de pet te houden.

Chickfriend

Ook in ons land groeit inmiddels de kritiek op de aanpak van de fipronilcrisis. De NVWA wal op 19 juni op de hoogte van besmetting van eieren, maar pas op 22 juli werd alarm geslagen. Bedrijven gingen in de tussentijd gewoon door met het gebruik van het product van Chickfriend voor ontsmetting. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) verdedigden de aanpak van NVWA en wijzen erop dat sommigen vinden dat toezichthouder te snel ingrijpt, terwijl die volgens anderen te slap reageert, meldt De Volkskrant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen