Economie10 aug '17 12:01

Zoveel pinnen Nederlanders in het buitenland

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank houdt nauwkeurig ons pingedrag in het buitenland bij en we blijken vorig jaar aardig wat met flappen te hebben gezwaaid. Bekijk hier hoeveel Nederlanders in totaal uitgaven, welk pasje we daarvoor gebruikten en hoe we volgens een reisblogger wat goedkoper uit kunnen zijn.

Foto: HH/Richard Brocken
Foto: HH/Richard Brocken

De Nederlandsche Bank houdt precies bij wat we pinnen aan de toonbank, uitgeven met onze creditcard en aan cash uit de geldautomaat halen. Vorig jaar pinden we in buitenlandse winkels, restaurants en andere gelegenheden samen 120 miljoen euro. Tel daar nog eens 105 miljoen bij op die we uitgaven met de creditcard en 38 miljoen euro cash die we uit de muur trokken en je komt uit op 263 miljoen.

Natuurlijk is dat nog steeds niet het volledige bedrag: we nemen ook cash mee en betalen een groot deel van onze reis (vooraf) online. Om een voorbeeld te geven: volgens het CBS gaven we in 2015 gezamenlijk ruim 8 miljard euro uit aan buitenlandse zomervakanties. Gemiddeld is dat 831 euro per persoon.

Henriëtte Bokslag is reisblogger, zij heeft nog wel een paar tips om niet te duur uit te zijn op vakantie. 'Kijk van te voren naar de wisselkoers en neem bijvoorbeeld niet pas in het hotel geld op, maar kijk waar je dit het goedkoopst kan doen. En probeer te besparen op eten en uitstapjes: kies niet het eerste beste restaurant in de hoofdstraat, maar loop een blokje om, en zoek online naar gratis tours.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen