Economie10 aug '17 12:46Aangepast op 10 aug '17 17:36

Wie was de rijkste man ooit?

Auteur: Jelle Maasbach

Vergeet Bill Gates, Jeff Bezos of Vladimir Poetin. De állerrijkste man die de wereld ooit gekend heeft is de erfgenaam van Julius Caesar.

Een borstbeeld van Augustus Caesar in het Ny Carlsberg Glyptotek museum in Kopenhagen. Foto: HH/Bjorn Andren
Een borstbeeld van Augustus Caesar in het Ny Carlsberg Glyptotek museum in Kopenhagen. Foto: HH/Bjorn Andren

Jeff Bezos van Amazon was het heel even, Bill Gates is het al jaren en de Russische leider Poetin leek het ineens: de rijkste op aarde. Reden voor de website Visual Capitalist Blog om te duiken in de rijken der aarden. Ze maakten een rondje door alle jaren en kwamen uit op de rijkste man ooit. Dat is Augustus Caesar, erfgenaam van Julius Caesar. Goed voor (vandaag de dag omgerekend) 4600 miljard dollar.

Lees ook: Jeff Bezos was een paar uur de rijkste

Dat immense vermogen verdiende hij onder meer door de grootste economieën ter wereld te controleren. Zo had hij bijvoorbeeld Egypte in zijn bezit, dat een aantal decennia voor Christus goed was voor 25 procent van het wereldwijde BBP.
 

Bekende figuren

Op twee een Bijbelse figuur: Salomo, volgens de Hebreeuwse bijbel de derde en laatste koning van het Verenigd Koninkrijk Israël. We moeten voor het verhaal verder afgaan op de bijbel, maar toch zou hij goed zijn voor 2200 miljard dollar. Hij zou alleen al jaarlijks voor 40 miljard dollar aan goud hebben ontvangen.

Lees ook: Wordt Akon de rijkste rapper aller tijden?

Veel bekende figuren passeren de revue in het overzicht. Dzjengis Khan, de Mongoolse heerser, met een bedrag van 1000 miljard dollar achter zijn naam. Ook Willem de Veroveraar (de eerste Normandische koning) wordt geschat op 228 miljard dollar en Jakob Fugger de Rijke (what’s in a name) werd rijk met bankieren en stamde uit een rijke bankiersfamilie. De onderzoekers zetten hem op 227 miljard dollar.

Vooral leuk

Onderzoeker Jeff Desjardins van Cisual Capitalist Blog zegt dat het lastig blijft om exact de vermogens te schatten. Bezittingen (geld, goud, huizen, maar ook hele landen) werden bij elkaar opgeteld en daarbij werd rekening gehouden met de inflatie. 'Houd wel in gedachte dat het vooral leuk is om uit te zoeken, maar een lijst met de rijkste historische figuren kan ook per onderzoek verschillen.'

Lees ook: Dit is het duurste huis ter wereld

De vraag is hoe het vermogen van de oprichters van Microsoft, Amazon en andere hedendaagse rijkaards zal groeien en of ze zich in dit lijstje mogen scharen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen